Název: Jablíčkový den
|
Datum: 12.10. 2012
|
Ročník: 1. – 3., 1.s, 3.s, 5.s
|
Místo: kuchyň, učebny, školní zahrada
|
Předmět: Prv, Vu,Pv, Vv, Čj, Hv
|
Vyučovací hodiny: 1. – 4.
|
Ped. dozor: Honzíková, Kryglerová, Niklasová, Machurová
|
Autor projektu: M. Kryglerová
|
Cíl projektu:
- seznámení žáků s různými druhy ovoce (teoretická část)
- využívání získaných poznatků a dovedností v praxi (praktická část)
- používání otevřené komunikace a vzájemné spolupráce
- osvojování zdravého životního stylu, dodržování hygienických zásad
- vnímání přírody všemi smysly
|
Metody a formy práce:
- vlastní činnost jednotlivce
- kolektivní práce
- komunikační kruh
- rozhovor, beseda, pozorování
- řešení problému
- soutěže
|
Činnosti /postup/:
1. vyuč. hod. (kuchyň - všechny ročníky + učebna)
- uvítání žáků a seznámení s cílem a průběhem projektu
- seznámení žáků s různými druhy ovoce a zeleniny, zdůraznění zdravého životního stylu a významu ovoce a zeleniny v našem jídelníčku (komunikační kruh)
- prohlídka školní zahrady, pojmenování ovocných stromů – jabloň, hrušeň, broskvoň, sběr padaných jablek
- práce 1. skupiny – vaření jablkového kompotu – přípravné práce
- práce 2. skupiny – tvoření různých postaviček a zvířátek z jablek aj. přírodnin
2. vyuč. hod. (kuchyň + učebna - všechny ročníky)
- práce 1. skupiny – vaření jablkového kompotu – dokončení
- úklid kuchyně, umývání a utírání nádobí po vaření kompotu
- práce 2. skupiny – dokončení práce z 1. hodiny, přípravné práce k pečení
3. vyuč. hod. (kuchyň + učebna - všechny ročníky)
- práce 1. skupiny – tvoření různých zvířátek a postaviček z jablek aj. přírodnin - práce 2. skupiny – pečení jablečného koláče
- instalace výstavky postaviček a zvířátek – ocenění nejlepších výtvorů
4. vyuč. hod. (kuchyň – všechny ročníky)
- „Prostřeno“ - stolování + ochutnávka kompotu i koláče
- vybarvování omalovánek, řešení pracovního listu a kresba obrázků - vše s tématikou jablek
- zpěv známých písniček a přednes říkanek na téma ovoce (např. Měla babka 4 jabka, Foukej, foukej větříčku, Koulelo se, koulelo aj.)
|
Souvislosti s učivem:
- Prv, Vu – vysvětlení pojmu „ovoce“, rozeznávání základních druhů ovoce a zeleniny
- Pv – školní zahrada (sklizeň padaných jablek), práce v kuchyni (příprava, úprava a pokrmů, stolování), zdravý životní styl, práce s přírodninami (výroba postaviček a zvířátek z jablek a přírodnin)
- Vv – kresba ovoce (vystihnutí barvy a tvaru), vybarvení omalovánky
- Čj – správné pojmenování ovoce (plodů i stromů) i zeleniny, přednes říkanek
- Hv – zpěv písniček a poslech MC, CD
|
Souvislosti s průřezovými tématy:
Osobnostní a sociální výchova:
Rozvoj schopností poznávání (cvičení smyslového vnímání, pozornosti a soustředění), psychohygiena (hledání pomoci při potížích), kreativita (cvičení pro rozvoj základních rysů kreativity), komunikace (komunikace v různých situacích), spolupráce a soutěživost (rozvoj individuálních dovedností pro spolupráci)
Multikulturní výchova:
Lidské vztahy (význam kvality mezilidských vztahů pro harmonický rozvoj osobnosti)
Environmentální výchova:
Lidské aktivity a problémy životního prostředí (zemědělství a životní prostředí, ekologické zemědělství), vztah člověka k prostředí (náš životní styl)
Mediální výchova:
Využití a poslech MC a CD (říkanky, básničky a písničky)
|
Využití projektu:
k utváření klíčových kompetencí
k učení
- získávání dovedností a rozvíjení schopností formou her a zábavných činností
- využívání různých informačních zdrojů
komunikační
- průběžné hodnocení práce skupiny i jednotlivců
- volné vyjadřování myšlenek
sociální a personální
- podpora skupinové a týmové práce
- spolupráce dětí různého věku
k řešení problému
- modelová řešení problémových situací (komunikační kruh)
občanské
- pomoc druhým a uplatňování osobních zkušeností
pracovní
- dodržování zásad bezpečnosti práce
- vedení žáků k reálnému posouzení výsledků práce i práce ostatních různými typy hodnocení a sebehodnocení
|
Schválil:
|
Datum: 12.10. 2012
|
Použitý evaluační nástroj:
- pozorování
- rozhovor
- srovnávání
|
Evaluace:
Žáci seaktivně podíleli na všechplánovaných činnostech. Nejvíce je zaujalo poznávání stromů a sběr padaných jablek, příprava, následná výroba a degustace jablečného kompotu i koláče. Rovněž vyhlášení soutěže jako motivačního nástroje se zdařila. Při práci v kuchyni se velmi osvědčila vzájemná spolupráce starších a mladších žáků, zruční pomáhali méně zdatným žákům.
Celkově hodnotím tento projekt jako velmi zdařilý.
|
Vypracoval: M. Kryglerová
|
Datum: 12.10. 2012
|